Jackfruit, chlebovník nebo durian?

Jackfruit a chlebovník se často považují za stejné ovoce. Patří sice do stejné čeledi a jsou si podobné vzhledem, liší se však velikostí plodů a využitím. Durian se těmto dvěma plodům velmi podobá vzhledem.

Chlebovník

Je to strom z čeledi morušovníkovitých, dorůstající až do výšky 30 metrů. Všechny jeho části obsahují latex. Jeho plody jsou bohaté na škrob a tepelně upravené připomínají brambory nebo chléb (odtud název chlebovník). Plody chlebovníku se dají různě smažit, vařit, opékat. Ze zralých plodů se konzumují semena. Ty se dají upéct a chutnají podobně jako jedlé kaštany.

Jackfruit

Jackfruit nebo také žakie je ovoce rostoucí na stromě chlebovník různolistý., který patří do čeledi morušovníkovitých. Chuť plodu je nasládlá, velmi podobná banánům, nektarinkám a lehce připomíná žvýkačky. Hojně se využívá v indické kuchyni a často nahrazuje maso, což ocení vegetariáni. Semena uvnitř plodu se dají péct jako kaštany nebo připravovat jako fazole. Jackfruit obsahuje vysoký podíl vlákniny a řadu různých vitaminů. Obsahuje také vápník a fosfor. Velmi se hodí například k čokoládě nebo jahodám. Tradičním pokrmem z jackfruitu je Kathal biryaani, což je jackfruit v kořeněné omáčce z rajských jablek. Z plodů se také připravuje džem.

Durian

Durian je známý především pro svůj charakteristický silný zápach. Plody chrání tlustá slupka s pyramidovými hroty. Kvůli silnému hnilobného zápachu je v části Asie zakázáno vnášet plody durianu do budov. Místními je považován za lahůdku. Vyrábí se z něj hlavně zmrzliny a slouží k ochucování sladkostí. Využít se dají i semena. Obsahuje velké množství vitaminu C a další tělu prospěšné látky. Jeho konzumace pomáhá snižovat horečku a považuje se za afrodiziakum.