Hruška

Hrušky jsou bohaté na vitamíny a minerály, jsou plné vlákniny a pro naše zdraví velmi důležité. Hruška je vynikající pomocník při detoxikaci a pročištění organismu.

Hrušky pomáhají snižovat krevní tlak a předchází tak infarktu a mrtvici. Zpevňují cévy a jsou tak vhodným ovocem pro lidi cévními problémy. Pomáhají při léčbě modřin a celkově posilují imunitní systém. Quercetin obsažený v hruškách je antioxidant pomáhající v prevenci proti rakovině. Hruška pomůže při léčbě zácpy i osteoporózy. Vhodná je pro diabetiky, protože má nízký glykemický index.

Sušené hrušky jsou nejen pochoutka, ale i dobrá surovina na čaj proti průjmu. Hruškový odvar se podává i při zimnici a horečce. Po hrušce sáhneme i v připadě kdy musíme užívat diuretika.

Listy hrušní jsou v lidovém léčitelství považovány za vyborný lék na revmatismus. V litru vody přivedeme k varu sto gramů čerstvých listů a necháme pod pokličkou louhovat deset minut. Pijeme v průběhu celeého dne.

Odvar z listů je také vhodný při zánětu močových cest a ledvinových kaménků.

Lidé s podrážděným žlučníkem a citlivým zažíváním by měli dát pozor na odrůdy hrušek, které mají v dužině drobná zrníčka. Také konzumace hrušek a máku nedělá někomu dobře. 

Jinak je hruška skvělým ovocem, které dokáže posílit náš organismus, zvyšuje koncentraci a působí příznině na náš mozek.

Foto: PROFOTKY.CZ