Červená kapie

Do skupiny sladkých paprik patří kapie. Neobsahují téměř žádný kapsaicin a tak jsou velmi oblíbené pro svou sladkou chuť. Jsou vhodné do studené kuchyně stejně tak i do teplých pokrmů. 

Červené papriky aktivují metabolismus v těle a vzhledem k tomu, že obsahují pouze malé množství kapsaicinu nezvyšují srdeční akci a tlak. Podporují hubnutí díky vysokému obsahu vlákniny a ještě si pochutnáte a dodáte tělu i vitamíny. V paprikách jsou vitamíny A, C, K, B6, E. Lutein ochrání oči, lykopen je účinný v prevenci rakoviny.Také blahodárně působí na srdce a spolu s draslíkem snižuje krevní tlak.

Červené kapie obsahují více vitamínů a karotenů, také vitamín C je v červených kapiích ve vyšším množství než v ostatních kapiích. Při nedostatku železa v těle konzumujte papriku, která svým vitamínem C zajistí správné vstřebávání železa. 

Paprika je tedy velmi kvalitní zelenina, kterou je vhodné zařadit do svého jídelníčku.

Vždy mějte na paměti, že pro někoho může být paprika problém, proto pokud ji z jakéhokoli důvodu nemůžete konzumovat, nezačínejte s tím a najděte pro sebe jinou vhodnou zeleninu.

Foto: PROFOTKY.CZ