400 g hovězí svíčkové
1 cibule
200 ml bílé víno
1 polévková lžíce hořčice
250 ml kysané smetany
250 g žampiónů
mletý pepř
sůl
1 - 2polévkové lžíce hladké mouky
petrželová nať

Svíčková Stroganov

Maso nakrájíme na nudličky, dáme do mísy, opepříme, osolíme a promícháme s moukou. Na rozpáleném oleji zprudka opečeme, podlejeme vínem a mícháme do rozpuštění výpeku. Na druhé pánvi orestejume na oleji cibuli do sklovita, přidáme žampióny, pokrájené na plátky, osolíme, okořeníme a restujeme do odpaření vody a přidáme k masu. Znovu podlejeme vínem, přidáme hořčici, necháme vypařit tekutinu a přimícháme smetanu. Krátce povaříme a ke konci přidáme nakrájenou petrželku.
Příloha: rýže, brambor.

Recept je od Meszarosové z Toprecepty.sk a ta jej má z časopisu Život.

Autor: evahu (více receptů autora), Masová jídla, Hovězí maso
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Vladimír, 21. 10. 2015 - 21:11Odpovědět

Reaguji na (30. 04. 2012 - 23:34): Neviem akú zeleninu máte na mysli. Stroganov, ktorý som 3 roky jedával v Rusku, obsahoval okrem sviečkovej šampiňóny, kyslé uhorky, smotanu a koňak. Žiadne víno a žiadnu zeleninu. K tomu Žárennaja kartoška (hranolky vtedy nepoznali), čo sú smažené zemiaky nepravidelného tvaru. Ked chcete vidieť originálne ruské recepty, tak sú ich tisíce na ruských web stránkach a tam sa môžete presvedčiť, že na rozdiel od Európy (a horeuvedeného receptu) sa snažia starostlivo rešpektovať pôvodný recept, ktorý do dnešného dňa, napriek sovietskej perzekúcii, vlastnia potomkovia tejto, za dobrých ruských čias váženej ruskej rodiny. Francúzi dokonca zmenili meno na Strogonoff, čo je skutočne vrchol nerešpektovania nikoho a ničoho.

evahu 5. 05. 2012 - 14:04Odpovědět

Ivi z toho si nic nedělej a rýpalků si nevšímej...kdo ví jak vaří oni.

Ivka 4. 05. 2012 - 23:08Odpovědět

Dělám ho jinak,ale asi to jde taky, mne někde jednou "vypískali" když jsem měla na to jiný postup, než má být. Zkusím tento také. Líbí se mi docela. 😋 😄

Jana 30. 04. 2012 - 23:34Odpovědět

Aha, takže tohle je Stroganov? Bez zeleniny a se žampiony? 😋

Ivka 30. 04. 2012 - 22:18Odpovědět

Ukládám bezva recept 😋 😄

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam