Na těsto: 15 vajec, 15 lžic polohrubé mouky, 15 lžic cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce oleje

Na krém: 6 x smetana ke šlehání (nebo pařížská šlehačka), 6 balíčků smetafixu, dle chuti moučkový cukr

Na čokoládovou polevu: 150g čokolády na vaření, cca 50g 100% tuku (např. Omega)

Dort podkova

Postup
Nejdříve vymažeme pečící formu 100% tukem (osvědčila se mi Omega), a dáme formu do lednice.

Bílky oddělíme od žloutků. Bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Žloutky s cukrem ušleháme do pěny. Přidáme mouku, půl prášku do pečiva, lžíci oleje a zamícháme. Pro tmavý korpus přidáme kakao (cca 10 lžic, nemusíme kvůli tomu ubírat mouku - mám odzkoušeno). Nakonec opatrně vmícháme ušlehané bílky.

Formu vyndáme z lednice, vysypeme polohrubou moukou. Těsto nalijeme do formy a dáme péct na 180° cca 50 minut. Pamatujte na to, že každá trouba peče jinak.

Troubu otevíráme pomalu, aby nám těsto nekleslo, případně chvíli ještě necháme ve vyhřáté troubě. Díky vymazání a vysypání formy podle postupu nám korpus vypadne skoro sám. Korpus krájíme nejlépe druhý den.

Připravíme si krém: vychlazená šlehačka + cukr moučka + 1 smetafix na každý kelímek šlehačky, v případě koupené pařížské šlehačky už cukr nedáváme. Ručním šlehačem vyšleháme dotuha.

Korpus 2x překrojíme, potřeme krémem, poslední vrstvu necháme nepotřenou - na tu přijde čokoládová poleva.

Tu si připravíme tak, že ve vodní lázni rozpustíme čokoládu s tukem a mícháme až bude dostatečně řídká. Necháme chvíli tuhnout při pokojové teplotě a potom dáme do ledničky. Dort je nejlepší druhý den.

Autor: Petra (více receptů autora), Dorty, zákusky
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Petra 11. 10. 2012 - 13:33Odpovědět

Děkuju :)

mneneznas 7. 10. 2012 - 21:04Odpovědět

Krásná podkova, Petro ta vychytávka s formou se vážně hodí 😄 😄 😋 Někdy korpus ne a ne z formy vypadnout. Díky za tip 😄

Jana 6. 10. 2012 - 15:54Odpovědět

Téééda!!! ten je!! 😲

Petra 6. 10. 2012 - 15:40Odpovědět

Ahoj, tak protože sponzor změnil pravidla a sám vybere vítěze, rozhodla jsem se, že se také zúčastním. Původně jsem se nechtěla zúčastnit z důvodu, který jsem už psala na fb - vyhrát by měl ten, čí recept je nejzajímavější a nejvíc se líbí, a ne ten, kdo má nejvíc kamarádů a známých, kteří mu pošlou bod. Tohle totiž není fér, i když to takhle bohužel asi všude funguje. Proto oceňuji tuto změnu, i když je nakonec výhra jen jedna, buďme rádi, že to takhle dopadlo. :) PS: Škoda, že nejde zpětně označit soutěžní recept už ten, který jsme ještě před soutěží vložili, proto sem dávám upravený recept na dort, konkrétně na podkovu. :)

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam