650 g býčích žláz/3 ks v balení
100 g obyčejného zauzeného špeku
7 ks lahůdkové cibulky/ celý svazek
1 bílá paprika
1 rajče
2 prolisované stroužky česneku
½ kl drceného kmínu
na špičku nože mletý pepř
1-2 kostky šťávy k vepřovému masu
nasekané zelené bylinky na závěr/libeček,petrželka,pažitka

Býčí žlázy dušené v zelenině

Očištěné žlázy rozřízneme na poloviny a ty ještě překrájíme na širší půlměsíčky. Špek nakrájíme na větší kostičky, cibulku oddělíme od zelené natě, kterou nakrájíme nadrobno a odložíme stranou. Bílé části cibulky nakrájíme na půlměsíčky a dáme společně se špekem do rozehřátého kastrolu, nebo větší hlubší pánve na 4minuty orestovat. Papriku zabavenou jádýrek překrojíme na polovinu a ještě na tenší proužky. Žlázy společně s paprikou vložíme na zezlátlou slaninu s cibulkou, zasypeme kmínem, mírně opepříme a pod pokličkou dusíme bez podlití(žlázy pustí dostatečné množství tekutiny)na mírném plameni 15minut.
Mezitím si nakrojíme do kříže rajče, spaříme jej vařící vodou, sloupneme slupku a rajče nakrájíme na drobné kostičky. Vkastrůlku si ve vařící vodě rozpustíme dle návodu 1-2 kostky šťávy(záleží, kolik výsledného množství šťávy budeme v závěru chtít).
Po 15minutách dušení ke žlázám přidáme rajče, odložené nakrájené nati cibulky, přichystanou šťávu a česnek. Vše promícháme a pod poklicí ještě 8minut provaříme.Dochutíme zelenými bylinkami a můžeme podávat například s rýží, hodí se i těstoviny, nebo jen pečivo.
Šťávu k vepřovému masu lze také nahradit rozmícháním 1-2 pl hladké mouky mleté papriky ve 200ml studené vody.

Autor: Uška (více receptů autora), Masová jídla, Vnitřnosti
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Jana 10. 10. 2012 - 11:35Odpovědět

No, to já taky 😋

Uška 10. 10. 2012 - 11:23Odpovědět

Tak hledej 😄 Schválně Ti tady ke svým 4"kuličkovým"receptům přidám další 2 mé improvizace 🙂 Z tohoto produktu velice ráda vařím-je to brzo měkké a hlavně,vždy chutné 😋 😄 😄

Jana 9. 10. 2012 - 23:32Odpovědět

Já bych ještě nějaké našla v mrazáku... 😄

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam