Na těsto:

250 g hladké mouky
125 g másla
2 žloutky
80 g moučkového cukru
lžička kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
1/2 lžičky vanilkového extraktu


Na jablkovou náplň:

5 středně velkých jablek
2 lžičky citronové šťávy
100 g třtinového cukru
lžička mleté skořice

Na krémovou náplň:

250 g husté kysané smetany
2 vejce
150 g marcipánu

A ještě:

80 g mandlových lupínků

Koláč s jablky a smetanovomarcipánovým krémem

Nejdříve si připravíme těsto: všechny sypké suroviny nasypeme do mísy, přidáme chladné, na kostičky překrájené máslo a zbytek surovin, a vypracujeme tužší, nelepivé těsto. Můžeme zpracovat nejdříve v robotu a po "rozbití" másla pokračujeme ručně na vále, či silikonové podložce, kde z těsta vytvoříme kompaktní hroudu :-)). Těsto prstíkama namačkáme do nevymazané dortové formy a okraje zvedneme, co to dá. Formu zakryjeme potravinářskou fólií a uložíme do chladu či lednice.
Teď si uděláme jablečnou náplň: jablka okrouháme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenké plátky. Cukr promícháme se skořicí. Nastrouhaná jablíčka přemístíme na odpočaté těsto a přimáčkneme co nejvíce k těstu. Přidáme citronovou šťávu. Rovnoměrně posypeme cukrem, smíchaným se skořicí. A připravíme si krém: smetanu vymícháme s vejci dohladka a přidáme marcipán, který jsme si nastrouhali nahrubo na slzičkovém struhadle.. jako např. okurky na salát. Vše spolu promícháme a nalejeme na jablka posypaná tím skořicovým cukrem.. víš.. však už jsem to psala.. Krém se snažíme dostat do všech zákoutí a mezer, ale opatrně, abychom se neprobourali až k tomu cukru :-)). Na závěr formou lehce uhodíme o kuchyňskou linku.. no né, že ji spustíte z metrové výšky!!!
Pohážeme mandlovými lupínky a dáme do trouby předehřáté na 160 stupňů. Formu umístíme ma spodní rošt. Pečeme takto zvolna cca 50 minut. Záleží na počasí.. co to melu? Na troubě záleží!!!
Jestli si nejsme jistí, zda je upečeno, provedeme špejlovou zkoušku.. to znáte.. po zapíchnutí do koláče a následném vytažení, musí býti suchá jak Sahara. Ta špejle.. to dá rozum.
Po vytažení z trouby umístíme koláč na mřížku. Asi po 20 minutách odstraníme "bočnici" a necháme zcela vychladnout.

Autor: rebečka (více receptů autora), Moučníky, dezerty
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Jana 10. 10. 2012 - 17:53Odpovědět

Paráda a já tyhle moučníky zbožňuji 😋

mneneznas 10. 10. 2012 - 17:02Odpovědět

😲 no ten je úžasný rebečko ty mi děláš chutě 😄 😄 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam