Na odpalované těsto:

175ml vody
85g másla ( ne Heru, Stellu a pod. )
110g hladké mouky
špetka soli
3 vejce


Na polevu:

250g hořké čokolády nejlépe 75%
110ml horké vody



Na náplň:

500ml smetany ke šlehání (vychlazené)
2 ztužovače šlehačky( nemusí být, pokud použijete 40% šlehačku)
lžíce moučkového cukru (nebo podle chuti anebo úplně bez cukru )

Sladké bobečky mlsné rebečky

Vodu s máslem uvedeme do varu. Poté, co začne vařit, odstavíme z plamene, a vsypeme mouku se špetkou soli. Mícháme, dokud se těsto nezačne oddělovat od stěn hrnce. Vratíme na dvě minutky zpět na sporák a zase mícháme. Teď už odstavíme definitivně z plamene a přidáme dvě celá vejce. Vařečkou opět intensivně mícháme. Až se hmota krásně spojí, přidáme i poslední, třetí vejce. Znovu důkladně vymícháme. Připravíme si plech, vysteleme ho papírem na pečení, a buď lžičkou, nebo přes cukrářský pytlík, děláme malé bochánky. Mezi jednotlivými bobany děláme větší mezery. Těsto v troubě "naskočí". Troubu předehřejeme na 200 st. horní + dolní ohřev a pečeme cca 15-30 minut ( znáte trouby ) dorůžova. Přísný zákaz otevírat troubu během pečení!!!! Povoleno je pouze nakukování skrzevá sklo :-))))). Po upečení troubu otevřeme a bobánky necháme zcela vychladnou v téže ( no troubě, pochopitelně ). V mezičase si můžeme jít dokoupit to, co jsme zapomněli.. jako já, např. šlehačku :-)))), můžeme si uvařit kávičku... nebo dělejte, co libo.
Teď si připravíme polevu: ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, ke které přilijeme vroucí vodu, a vymícháme krásnou, lesklou a hladkou polevu. Chladné bobany rozkrojíme nejlépe pilkovým nožem podélně napůl. Tu horní čepičku pak máčíme do čokoládové polevy, olizujeme prsty a těšíme se, až to všechno zkompletujeme. Namočené čepice dáme do lednice neb někam, kde je stejně studené klima. Než čepičky, resp. čokoládka na nich ztuhne, ušleháme šlehačku. Pokud použijete 40% není potřeba přidávat ztužovač. A cukru dejte, kolik chcete, nemusíte vůbec.
No, a blížíme se do finále: Cukrářským pytlíkem nebo lžičkou naneseme vrstvu šlehačky na spodní díl bobanů a přiklopíme čokočepičkou. Tak, teď si uvaříme dobrou kávu, a už jen acháme.. ááchh :-)

Zdroj: Iveta Fabešová Sladká Francie.. malilinko upraveno.
Je to v podstatě úplně obyčejné, odpalované těsto. Ale na rozdíl od klasických větrníků s těžkým, máslovým krémem, je toto jako dech, jako pírko. Čokoláda navlhčí těsto, šlehačka krásně odlehčí celou kompozici a vy si pochutnáte. A věřte, jeden kousek vám stačit nebude. Dobrou chuť.

Autor: rebečka (více receptů autora), Moučníky, dezerty
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

mneneznas 23. 02. 2014 - 20:18Odpovědět

Tak to souhlasím rebečko, že jeden kousek nebude stačit 😋 😋 😋 😍

ReVolt 23. 02. 2014 - 20:12Odpovědět

😋 😋

evahu 22. 11. 2012 - 8:04Odpovědět

Takové já můžu 😋 😋

Jana 20. 11. 2012 - 22:53Odpovědět

Ojojóóój!!! Moc hezkéééé!! 😃

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam