1 bažant,
150 g anglické slaniny nakrájené na plátky,
100 g másla,
sůl, čerstvě mletý pepř,
3 oloupaná jablka,
100 g sušených brusinek,
6 kuliček nového koření, jalovce, celého pepře,
3 bobkové listy,
6 lístků šalvěje,
300 ml suchého červeného vína,
4 celé hřebíčky,
2 rohlíky,
1 vejce,

Pečený bažant s jablečno-brusinkovou nádivkou



Nejdříve si namočíme 50 g brusinek do vína s hřebíčkem. Můžeme nechat i přes noc. Bažanta pořádně dočistíme, omyjeme, osušíme. Vezmeme plátky slaniny a snažíme se jí opatrně nastrkat pod kůži bažanta. Dále si maso osolíme, opepříme a necháme chvíli odpočívat.
Zbytek slaniny si nakrájíme nadrobno. Do pánve si dáme kousek másla, bobkový list, 3 kuličky jalovce, nového koření, celého pepře, 3 lístky šalvěje. Přidáme nakrájenou slaninu a zvolna opékáme. Když je slanina opečená vyndáme koření, přidáme 1 1/2 nakrájeného jablka na kostky. Z vína vyndáme brusinky, přidáme na pánev a dusíme asi 3 min. Nakonec vše osolíme, opepříme a necháme zchladnout.
Nakrájené rohlíky dáme do mísy, přidáme udušená jablka, vejce a vše řádně promícháme. Je-li nádivka příliš hustá přidáme trochu mléka. Bažanta naplníme nádivkou a zašijeme ho, nebo sepneme jehlami. Víno nalijeme do pekáče, přidáme zbytek jablek nakrájených na plátky. Dále do pekáče dáme zbytek sušených brusinek, koření a naditého bažanta. Na bažanta dáme plátky másla. Pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 180°C a pečeme přiklopené asi 60. min. Dále pečeme odklopené dokud není maso měkké. Maso průběžně poléváme vypečenou šťávou.
Poznámka

Příloha šťouchané brambory.

Autor: Hanča (více receptů autora), Zvěřina
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

bažant, 28. 01. 2013 - 12:55Odpovědět

Já ho dostala od sousedky. Dělala jsem poprvé, kdyby byla možnost ho sehnat zopakovala bych je to dobrota 😋 děkuji za komentíky

Jana 28. 01. 2013 - 12:51Odpovědět

Týý jo, Hani, to bude dobrota s tou nádivkou!! Kdysi jsem bažanta dělala, ale věděla jsem prd o tom, jak na to, tak byl docela suchý a zdál se mi kyselý. Určitě bych do toho šla opět, kdybych sehnala ovšem bažanta🙁

mneneznas 27. 01. 2013 - 18:18Odpovědět

Krásně se upekl, barvička je 😋 😋 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam