Na korpus:
150 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
140 g mletých mandlí
4 PL umletého máku
4 vejce
130 g cukru krupice
máslo na vymazání formy

Na uvaření pomerančů a sirupu :

5 menších pomerančů
400 ml vody
200 g cukru krupice

Pomerančový dort s mákem a mandlemi

Nejdříve předehřejeme troubu na 180 stupňů. Omyté pomeranče nakrájíme na plátečky - půl cm silné a vložíme do nádoby. Zalijeme vodou, přidáme cukr a uvedeme do varu. Zmírníme teplotu a vaříme cca 20 minut. Poté nádobu dáme stranou a necháme vychladnout.
Dortovou formu /okolo průměru 24 cm/ potřeme máslem a vyložíme pečícím papírem. Nejhezčí plátky pomerančů naklademe na dno a na boky formy. Ostatní pomeranče scedíme a 120 g dužiny z pomerančů rozmixujeme společně se 70 ml uvařeného sirupu na výborné pomerančové pyré.
Mouku, prášek do pečiva, umleté mandle a mák promícháme v míse. V druhé míse vyšleháme vejce s cukrem do pěny a hned do ní vmícháme vychladlé pyré z pomerančů a sirupu. Zlehka zamícháme suchou směs s moukou a těsto opatrně vlijeme do formy, kam jsme pokladli plátky pomerančů. Pečeme po dobu 40-45 minut dozlatova na 170 stupňů. Zkoušíme špejlí, zda je dortík propečen. Necháme vychladnout na mřížce. Vyjmeme a překlopíme tak ,aby pomeranče byly navrchu. Mezi plátky pomerančů propícháme dort špejlí a celý povrch dortu potřeme zbylým sirupem. Počkáme cca 2 hodiny a dort podáváme.

Autor: Ivka (více receptů autora), Moučníky, dezerty
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

mneneznas 2. 02. 2013 - 21:43Odpovědět

Chuť bude asi zajímavá 😋 😋 😋

Jana 2. 02. 2013 - 21:36Odpovědět

Hmmm, no, pomeranče mám moc ráda a tak i tenhle dortík by mi moc chutnal 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam