Počasí si dělá, co se mu zlíbí, a tak není divu, že většina lidí podlehne nachlazení a chřipkám. Všude hromada kapesníčků, nepříjemný kašel, bolest v krku, únava, třeštění hlavy, horečka - to zná asi každý. Jelikož mám malé děti a starší dcerka často přinese domů ze školky nějaké ty zlobivé bacily a viry, tak jsem hledala způsob, jak se rychle vyléčit i bez léků, kapiček, mastiček apod.
Dalším častým problémem je ekzém. Zatím se mi stále nepodařilo zjistit, proč se mi ekzém stále vrací, ale po přechodu na zdravější stravování se velmi zmírnil. Naštěstí mám postižené jen ruce, často mám velmi suchou pokožku, která praská. Při rozjezdu ekzému se mi udělají puchýřky, praskají, pokožka je zarudlá, svědí, no nic příjemného. Nedávno jsem objevila recept na ovesnou koupel, kterou mohu jedině doporučit. Velmi pomáhá proti svědění a proti puchýřkům.

Přírodní léky našich babiček

ANANASOVÉ PITÍ S CIBULÍ (proti nachlazení)

Suroviny:
2 cibule
4 citróny
1 ananas
2 lžíce medu
2 lžíce fruktosy

Postup:
Cibuli a ananas oloupeme a nakrájíme na menší kousky, aby se dobře mixovaly. Přidáme šťávu z citrónů a vše pořádně rozmixujeme. Poté propasírujeme, odpadu je jen minimálně, pokud jste mixovali opravdu poctivě. Nyní už jen stačí vmíchat med a případně fruktosu, měla jsem docela málo sladký ananas a přeci jen to bylo hlavně pro děti. Uchováváme v ledničce a pijeme 2-3x denně 50ml.

TYMIÁNOVÝ SIRUP (proti kašli)

Suroviny:
250ml vody
200g fruktosy
1 balení sušeného tymiánu
1/2 balení sušené majoránky
1 palice česneku

Postup:
Fruktosu a vodu dáme v rendlíku vařit. Jakmile se rozpustí a vře, přisypeme tymián i majoránku a oloupané rozpůlené stroužky česneku. Odstavíme, promícháme a necháme 10min louhovat. Znovu promícháme a necháme odkryté, dokud sirup nevystydne. Poté přecedíme, nalijeme do uzavíratelné skleničky a skladujeme v chladnu. Užíváme 1 lžičku každou hodinu.

ZÁZRAČNÝ ELIXÍR (proti chřipce a nachlazení) od Janky Pospíšilové

Suroviny:
4 stroužky česneku
100g zázvoru
med

Postup:
Do skleněné uzavírací sklenice prolisujeme česnek a nastrouháme zázvor. Zalijeme medem a necháme alespoň měsíc odležet (při delší době se nepokazí, protože ho medík dobře konzervuje). Užíváme při chřipce a nachladnutí 1-2 čajové lžičky ráno i večer.

Příprava je rychlá a jednoduchá, účinky na zdraví přímo blahodárné a za hubičku.

OVESNÁ KOUPEL (proti ekzému – puchýřky, svědění, suchá praskající kůže)

SUROVINY:
50g ovesných vloček
500ml vody

POSTUP:
Ovesné vločky zalijeme horkou vodou a necháme namočené, dokud nezchladnou. Poté rozmixujeme. Pokud máte ekzém na rukou, stačí ponořit na 10min 3x denně nebo při akutním svědění. Pokud máte ekzém po těle, stačí místa potřít. V tom případě ale doporučuji udělat hustější kašičku, tudíž snížit množství vody. Uchováváme v lednici maximálně týden.

Autor: DlabemeZdrave (více receptů autora), Ostatní
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

DlabemeZdrave 7. 04. 2013 - 11:16Odpovědět

Přidán recept na Ovesnou koupel (proti ekzému – puchýřky, svědění, suchá praskající kůže) 🙂

Jana 22. 03. 2013 - 20:04Odpovědět

Noo, ten bude skvělý!!! 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam