1 000 g hovězích líček 300 g celeru, 100 g cibule, 200 ml červeného vína , 500 ml silného vývaru, 2 - 3 lžíce rajčatového protlaku, nové koření, bobkový list, tymián, rozmarýn, olej, máslo, sůl, pepř


Na naložení :

2 PL ostřejší hořčice, 2 - 3 drcené červené chilli papričky, olej, sůl, pepř, 50 ml červeného vína

Hovězí líčka na hořčici, celeru a chilli papričkách

1/ Hovězí líčka kuchyňsky upravíme a potřeme směsí z hořčice, trošky oleje, nadrcených chilli papriček, soli, pepře a 50 ml vína. Takto naložená líčka dáme do chladu na 24 hodin.

2/ Ve větší nádobě, která je použitelná i na pečení v troubě si rozehřejeme olej a naložená líčka na něm zprudka z obou stran opečeme. Poté líčka vyjmeme a na výpeku pozvolna orestujeme na kousky pokrájený celer a cibuli. Přidáme rajčatový protlak, koření, opět orestujeme, zalijeme červeným vínem, necháme vyvařit, přidáme silný vývar a opět přivedeme k varu.

/Základ je potřeba orestovat na tmavou barvu, přidat se můžou i třeba houby /.

3/ Do této omáčky vložíme zpět opečená líčka a přiklopíme. Nádobu s líčky vložíme do trouby vyhřáté na cca 120 stupňů a pomalu pečeme cca 120 minut až 180 minut. Měkká líčka vyndáme z nádoby a omáčku pěkně propasírujeme. Podle potřeby svaříme a zatáhneme máslem nebo naopak naředíme vývarem. Vznikne nám pěkná kolagenová šťávička.

Hovězí líčka mají poměrně krátké vlákno a proto se masíčko na talíři téměř rozsýpá. Podáváme se šťouchaným bramborem / se smetanou a cibulkou/ až druhý den, kdy jsou líčka nejlepší.
Poznámka

Většinou líčka z jedné strany pokrývá silnější vrstva tuku. Ale tuk je však zároveň u líček i nositelem chuti. To, zda tuk ponechat, nebo odstranit, je tedy čistě na Vás a Vašich jazýčcích.

Autor: Ivka (více receptů autora), Masová jídla, Hovězí maso
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Květa, 7. 04. 2016 - 10:35Odpovědět

Nic úžasnějšího jsem nejedla. Doporučuji je to výborné.

mneneznas 15. 09. 2013 - 20:29Odpovědět

😲 vypadají báječně 😋 😋

Ivka 10. 09. 2013 - 18:03Odpovědět

Jani, mám je ted, ačkoliv už jsem ani nechtěla od švagra, je řezník a byl rodinný sraz, já se zmínila a mám několik kg, ani už nevím, jak je udělat, škoda, že nejsi blízko, měla by jsi je hned, ted mi dal skopové, telecí a jehněčí, tak už mlčím radši... 😄

Jana 10. 09. 2013 - 12:53Odpovědět

Mńam, krásné maso, které jsem u nás Bohužel taky neviděla 🙁

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam