1 kg směsi václavek a klouzků/klouzků bylo o něco víc
350 ml vody
1 lžička soli
----------------
z uvedeného množství surovin naplníme 6 skleniček od Moravanky

Houby ve slaném nálevu

U václavek odstraníme nožky a všechny houby očistíme. Malé kousky necháme vcelku, větší překrojíme. Každý druh dáme zvlášť do misky.
Do hlubšího hrnce dáme větší množství horké vody a přivedeme k varu. Do vařící vody nasypeme nejdříve václavky a vaříme 10minut. Poté přidáme klouzky a necháme vařit ještě 3minuty.Vše nalijeme do cedníku a propláchneme studenou vodou.
Do hrnce dáme 350ml nové, čerstvé vody, osolíme a až voda začne vřít, přidáme propláchnuté houby. Na mírném plameni za častého promíchání vaříme 10minut a odstavíme.
Čisté a vysušené sklenice naplníme do 3/4nejprve“hustou“směsí, poté dolijeme zbylou tekutinou a uzavřeme šroubovacími víčky.
Takto připravené houby můžeme na cedníku propláchnout, nechat okapat a na cibulce připravit s vejcem jako smaženici, nebo můžeme použít do polévky, na omáčku, nebo pod maso.

Já osobně nikdy žádné houby/hřiby nesteriluji. Ať jsou v soli, sladkokyselém nálevu, nebo v sádle, vždy dám do velkého papiňáku pařák na knedlíky+300ml horké vody. Narovnám vedle sebe naplněné skleničky, hrnec uzavřu a od doby varu vařím 5minut, aby se pořádně přichytly víčka.

Autor: Uška (více receptů autora), Zavařeniny
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Uška 6. 10. 2013 - 12:59Odpovědět

Děvčata,děkuji 😄 Jani,já jsem také kdysi dělávala ve vlastní šťávě,ale jestli se mi do některých sklenek dostal vzduch,či co 😠 chytlo to plíseň 😐 Tak jsem přešla na tohle 🙂

Jana 5. 10. 2013 - 17:43Odpovědět

Ech, to je nádhera. Já dělám něco podobného, ale bez vody. Jsou taky zde. 🙂

mneneznas 3. 10. 2013 - 19:46Odpovědět

Krásné 😋 já letos nemám ani jednu skleničku, ale snad ještě něco stihnu 😃

Uška 3. 10. 2013 - 19:42Odpovědět

Jari,moc si nepošmáknu 🙂 Moje maminka hřiby miluje v jakékoli úpravě,ale je na tom zdravotně stejně,jako já a ven se moc nedostane,natož do lesa 🙁 takže až za ni a sestrou pojedeme do Ostravy,tak balím hříbky do novin a tradááá 😄 😄(ale 2sklenky si nechám 😋 )

jarda Kadic 3. 10. 2013 - 14:05Odpovědět

Už jsem psal na Topkách.To si v zimě pošmákneš, co? 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam