Porce: cca 4 plechy

SUROVINY:
800g celozrnné žitné mouky (hladká, jemná)
50g třtinového cukru (very dark)
240g rostlinného tuku (Alsan)
80g medu
150ml vody
4 vejce
1,5 lžíce perníkového koření (Sonnentor)
2 lžíce bio kakaového prášku
3 kapky citrónového oleje (Just)
1 lžička jedlé sody
bílek na potření

poleva:
300g moučkové fruktosy
40g solamylu
60g bílků
2 lžíce citrónové šťávy

Žitné perníčky

Mouku a cukr nasypeme na vál, přidáme med, vejce, tuk a vodu, vypracujeme hladké, tužší těsto. Poté vmícháme koření, kakao, sodu i olej. Těsto zabalíme do fólie a dáme na 2-3 dny uležet do lednice. Těsto prohněteme a vyválíme, není potřeba podsypávat, na silnější plát (já válím na cca 5mm, protože máme rádi perníčky vyšší). Pomocí svých nejoblíbenějších vykrajovátek vykrojíme perníčky. Na jednom plechu by vždy měly být perníčky zhruba stejně veliké, aby se stejnoměrně propekly. Pečeme na pečícím papíře při 175°C zhruba 15-20min podle velikosti. Ihned po vyndání z trouby potřeme perníčky bílkem, aby se krásně leskli. Ale pozor, aby bílek nebyl vyšlehaný s bublinkami, které by nám na perníčkách udělaly ošklivé fleky. Letos jsem dělala i perníčky na zakázku, které se potírali směsí bílku a červeného barviva. Perníková srdíčka pak vypadala opravdu krásně v kombinaci s bílým zdobením.
Poleva: Někdo dělá polevu ručně a nedá na ni dopustit. Já naopak ze zdravotních důvodů používám šlehač a poleva se mi vždy povedla. Bílek si přecedím přes punčochu (dříve to tak dělávala má babička, ale nějak jsem už pozapomněla proč). Pokud neseženete přímo moučkovou fruktosu, tak si kupte kalsickou a doma si ji velmi jemně rozemelte. Bílek s fruktosou a solamylem musíme šlehat alespoň 10min, během šlehání po kapkách přidáváme citronovou šťávu. Po vyšlehání byste měli získat lesklou a polotuhou hmotu. Já do ní občas přidávám i trochu vanilkové dřeně.
Studené perníčky nazdobíme polevou, necháme zaschnout (24hod) a uložíme do chladna. Já používám papírové dortové krabice, které dávám v igelitu na balkon.
Pokud by perníčky ztvrdly, stačí k nim do krabice přidat rozkrojené jablíčko, ale nesmí se přímo dotýkat perníčků. Perníčky nasají vlhkost jablíčka. Je ovšem potřeba ho měnit každé 2-3dny.

Autor: DlabemeZdrave (více receptů autora), Vánoční recepty
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam