pláty (10ks o průměru 12cm):
6-L bílků (nebo 7-M)
125g lískových ořechů
125g cukru
40g hladké mouky
10g vanilkového cukru
špetka soli

krém:
6-L žloutků (nebo 7-M)
125g cukru
150g másla
25g lískových ořechů

20g meruňkové marmelády

bílá poleva:
50g moučkového cukru
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička teplé vody

čokoládová dekorace:
30g hořké čokolády
1 lžička oleje

Dortík Esterhazy

Lískové oříšky dáme na plechu (spolu se 100g, které potřebujeme do krému a kolem dortu) o trouby a pečeme při 175°C zhruba 10-15min až se rozvoní a ztmavnou. Lepší je pečlivě sledovat troubu, protože se mohou snadno spálit. Necháme vychladnout.
Je důležité tento krok nevynechat, díky procesu pečení získají ořechy vůni potřebnou pro tento dort.

75g ořechů si dáme stranou a posekáme (na boky dortu). Zbytek rozemeleme na prášek, ale pozor ať to nepřeženete a oříšky nezačnou mít konzistenci spíše másla. Z mletých ořechů si dáme stranou 25g do krému.

V míse si vyšleháme z bílků, cukrů a soli vyšleháme pevný sníh. Opatrně vmícháme ořechy a prosejeme mouku. Těsto spíše jen převracíme, abychom nevyhnali vzduch. Na pečící papír si nakreslíme 10 kružnic o průměru 12cm. Otočíme papír, těsto rozdělíme do kružnic a lžící opatrně uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca 15-20min. Těsto bude vypadat měkké, ale to chceme. Když se ho dotknete, tak by ale nemělo lepit. Upečené pláty vyndáme a necháme vychladnout.

Krém se vaří na páře, tudíž je potřeba hrnec a miska, která na něm bude držet, ale nesmí se dotýkat vroucí vody v hrnci. Na dno hrnce tedy dáme vodu a přivedeme k varu. Mezitím si v míse mixérem vyšleháme žloutky s cukrem po dobu asi 30s. Umístíme na páru a za stálého opatrného míchání vaříme 15min. Uvařenou směs znovu šleháme 30s mixérem. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu a pomalu začneme vmíchávat máslo. Jakmile je krém hladký a nadýchaný, přidáme mleté oříšky a zamícháme.

Opatrně sundáme pláty z pečícího papíru a rozdělíme na 2 dortíky po 5 plátech. Všechny pláty slepíme krémem, horní vrstvu položíme spodní stranou nahoru a už nemažeme. Dortíky dáme vychladit do lednice alespoň na 1 hodinu.

Vychlazený dort potřeme na vrchu marmeládou. Stačí tenká vrstva, která pokryje plát. Dáme na 30min vychladit. Nejdříve si připravíme čokoládu, kterou stačí rozpustit a promíchat s olejem. V misce rozmícháme ingredience na polevu dohladka. Tato část je velmi ošemetná kvůli konzistenci. Směs musí být krémová, ale ne vodnatá. Nyní už jen stačí nalít polevu, čokoládou nakreslíme 3 soustředné kruhy, dřevěnou špejlí uděláme několik linek z kraje do středu a v meziprostoru naopak. Boky dortu obložíme sekanými ořechy. Necháme odpočinout v lednici po dobu 24hod.

Autor: MishkaVkuchyni (více receptů autora), Dorty, zákusky
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

Jana 19. 02. 2015 - 17:41Odpovědět

Ty brďo, to vypadá nádherně 😲 😍

mneneznas 15. 02. 2015 - 18:05Odpovědět

🙂 hmm, to bude dobrota 😋

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam