600 g vepřových ledvinek
200 g uzeného bůčku
150 g cibule
100 ml vývaru
100 ml láku z okurek
1 lžíce oleje
6 sladkokyselých okurek
1 lžička sladké mleté papriky
1/2 lžičky mahá koření nebo drceného kmínu
Dále budeme potřebovat:
200 ml vývaru
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce plnotučné hořčice
mletý pepř
sůl

Vepřové ledvinky ve znojemské šťávě

Cibuli nakrájíme na tenké půlměsíčky a bůček na širší proužky. 4 okurky nakrájíme na drobné kostičky a zbývající 2 nastrouháme nahrubo.
Ledvinky opláchneme, osušíme a podélně rozřízneme. Ostrým nožem vyřízneme močovody a tuk a dobře v několika vodách propláchneme. Do větší mísy nebo hrnce dáme studenou vodu ve které necháme ledvinky namočené půl hodiny.
Poté ledvinky propláchneme, vložíme je do hrnce s vroucí vodou a jednu minutu necháme blanšírovat. Scedíme do síta, pod tekoucí vodou propláchneme a dáme do nové vařící vody opět na jednu minutu. Celý proces zopakujeme ještě jednou. Tím zmírníme pach močoviny při následujícím vaření. Okapané ledvinky nakrájíme na sousta.
Do hrnce na rozehřátý olej dáme nakrájený bůček. Až začne růžovět, přidáme cibuli a restujeme 5 minut. Přidáme ledvinky, kostičky okurek a promícháme. Dále přidáme mahá koření a papriku, prudce zarestujeme a podlijeme vodou z okurek a vývarem.
Slabým varem vaříme bez pokličky 10 minut. Poté přidáme záklechtku z chladného vývaru a mouky, přidáme hořčici a nastrouhané okurky a opět slabým varem vaříme pod pokličkou 10 minut. Na závěr podle potřeby dochutíme solí a pepřem.
Na přílohu se hodí rýže, těstoviny i knedlík.
Z uvedených surovin připravíme 4 porce.
Blanšírování ledvinek není z mé hlavy, vyzkoušela jsem podle těchto stránek http://www.hobbyskritkamaliny.cz/Pripravy/Blansirovani_ledvin.htm

Autor: Uška (více receptů autora), Masová jídla, Vnitřnosti
Přidat do kuchařky Přidat obrázek

mneneznas, 1. 10. 2023 - 15:56Odpovědět

Drahuško, tohle bude jistě skvělá bašta. Děkuji😀

SmajlíciJídloZvířátkaOstatní
😀😃😄😁😆😅🤣😂🙂🙃😉😊😇😍🤩😘😗😚😙😋😛😜🤪😝🤗🤭🤫🤔🤨😐😑😏😒🙄😌😔🤤🤯😎😕😟🙁😮😯😲😳😧😢😭😖😣😞😩😫😠
Antispam